Google Oyun ve Uygulama Akademisi, Teknofest Standı, Proje Koordinatörü ve Topluluk Koordinatörü Melike

Binlerce Gencin Dahil Olduğu Google Oyun ve Uygulama Akademisi Topluluğunu Yönetme Deneyimim

Topluluk profesyoneli biri büyük bir topluluğu yönetirken nelere dikkat ediyor buyrunuz anlatıyorum.

--

Üniversiteden sonra mühendis olarak değil bir sivil toplum çalışanı olarak kariyerime başladım, benim en büyük şansım; çalıştığım kurumların STK olmalarına rağmen girişimcilik ekosisteminde yer aldıkları için hızlı çözüm üreten, yenilikçi ve insan odaklı güzel işler yapan yerler olmalarıydı. Projelerde çalışırken bir yandan da içerik üretmeye devam ettim. Projelerimizde gençlere topluluk bilincini aşıladığımızda ise ne kadar başarılı olduklarını pek çok kez deneyimledim. Organizasyon becerilerim ve empati yeteneğimle topluluk alanına daha çok odaklandım ve bu konuda kendimi geliştirmeye başladım. Topluluk yönetimi, kolaylaştırıcılık, deneyim tasarımı, oyunlaştırma gibi temel alanlarda eğitimler alıp atölyelere katıldım ve eğitmen olarak pek çok yerde görev aldım. Topluluklara dair yaptıklarımı paylaştıkça network alanımı da genişlettim.

Üniversitedeyken fellowu olduğum canım Türkiye Girişimcilik Vakfı(GİRVAK) beni Google Oyun ve Uygulama Akademisi’ne topluluk uzmanı rolü için davet ettiğinde ise dünyalar benim olmuştu.

Türkiye’de yetenek açığına pansuman olacak bu büyük proje beni çok heyecanlandırmıştı, Google Türkiye ile birlikte çalışmak ve GİRVAK olarak bu şahane işte yürütücü olmak eşsiz bir deneyim olacaktı.

2000 genç 7 aylık online bir program ve 450 saat süren bir eğitim programı… Eğitmenler, içerikler hayal ettiğimin çok ötesindeydi. Peki bu kadar fazla genç, binbir emekle hazırlanmış eğitim ve içeriklerden daha iyi nasıl faydalanabilir ve kariyerlerini bu alanda nasıl ilerletebilirdi? Bu kapasitede bir topluluk nasıl oluşturulur ve yönetilebilirdi?

Beni bekleyen bu büyük soruları baş ucuma koydum. Kolları sıvadım ve GİRVAK ekibinin desteği ile bu Akademi’nin başlayacağı tarihe kadar gençlere uygun bir yolculuk tasarladım.

Nasıl yaptığımı birazdan sizinle detaylıca paylaşacağım ama öncesinde paylaşmak istediğim önemli birkaç konu var.

2 sene boyunca proje ve topluluk koordinatörü olduğum Google Oyun ve Uygulama Akademisi ile 5000 gence dokundum ve ilk senesinde Coursera tarafından EMEA bölgesinin en başarılı ikinci, geçtiğimiz sene ise EMEA(Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesinin en başarılı BİRİNCİ projesi seçildik.

450 saat süren bir programda eğitim tamamlama oranımız %52 oldu, online programlarda tamamlanma oranlarının %7–8 olduğunu hatırlarsak bu gerçekten muhteşem bir oran. Bunu sağlayan ise davet edildiğimiz Coursera motivasyon konuşmasında söylediğimiz gibi “Birbirini destekleyen ve motive eden aidiyeti yüksek topluluk”

Oyun ve Uygulama Akademisi’ndeki rolümü tadında bırakıp yeni maceralara atılmak istedim ve şu anda GİRVAK’ın tüm proje ve programlarında topluluklarını geliştirmeyi amaçladığım “Topluluklar Koordinatörü” rolüme heyecanla başladım. Bana bu alanı açtığı için canım GİRVAK ekibine sevgilerimi iletiyorum ❤

Ayrıca aşağıdaki video ile mezunlarımızdan dinleyebilirsiniz Akademi’yi:)

İyi Bir Yazılımcı Topluluğu Nasıl Kurulur?

Topluluk profesyonellerinin bildiği gibi her topluluk birbirinden farklı. Bu nedenle öncelikle programı iyi analiz edip hedef kitleyi, personaları, katılımcı yolculuğu tasarlamak için gerekli tüm metrikleri belirlememiz gerekiyor. Söz konusu yazılımcılar olduğunda teknoloji ile aralarının iyi olduğunu, hızlı adapte olduklarını ve dikkatlerinin çok çabuk dağılabileceğini unutmamak gerek. Y ve Z kuşağı ile çalıştığımız için motivasyona ihtiyaç duyduklarını ve açık-şeffaf iletişim ile güven duymalarını sağlamak gerektiğini de vurgulamak isterim.

Genel topluluk stratejimizde 4 ana metriğe dikkat ederek bursiyer yolculuğu tasarlamaya karar verdim. Aidiyet Gelişimi, Deneyim-Etkileşim, Birlikte Öğrenme ve Üretme, Ritüeller. Bu metriklere uygun faaliyet alanlarını belirlemek ve buna göre ilerlemek çok kritikti.

Şimdi adım adım bir yazılımcı topluluğunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetliyorum:

Başlamadan önce:

İçgörü Toplamak — Programı detaylandırmak — Organizasyonel ihtiyaçları belirlemek

Topluluk dizaynı:

Merak&Keşif Alanları— Oryantasyon Süreci Tasarımı— Adaptasyon Faaliyetleri— Birlikte Öğrenme &Üretme Alanları — Ritüeller — Mezuniyet — Program Sonrası İletişim

000. Potansiyel topluluk üyelerine ulaşmak ve içgörü toplamak.

Yeni bir topluluk kurarken en önemli konu topluluğu tanımak bu nedenle potansiyel kitle ile görüşmek gerek. Böyle bir programı duysan katılır mıydın, en çok ne dikkatini çekerdi, ne sıklıklı vakit ayırabilirdin? Online bir programa katıldın mı neler seni zorladı gibi sorularla onlardan içgörü toplamak önemli.

Bizim programımızda 18–29 yaş arası üniversiteli veya mezunu oyun ve uygulama dünyasına meraklı, sektöre dair ilgi ve motivasyonu yüksek gençlerin seçilmesi isteniyordu. Dolayısıyla bu gençlerle görüştüm, benchmark olabilecek programları çıkarıp bu program mezun veya katılımcıları ile görüştüm, iyi ve kötü tüm deneyimlerini dinledim. Online programa katılmış gençlerle görüştüm. Sunduğumuz eğitimlerden olan Coursera Google Proje Yönetimi eğitimini alan tamamlayan ve tamamlayamayan gençlerle görüştüm.

Burada amacım deneyimlerini birinci ağızdan duymaktı. Anketler ve bu yüz yüze görüşmelerle beklenti ve ihtiyaçları belirlemiş oldum.

00. Program detaylarını hazırlamak ve toplulukla bağlantı noktalarını keşfetmek

Topluluklar belirli bir amaç için bir araya gelirler, bu nedenle sunulacak olan program, proje detayları çok önemli. Topluluk sürecini bir yolculuk olarak tasarlayacağımız için ikinci adımda program detaylarını çıkartmak, takvimde ve büyük resimde görmek gerekiyor. Bu sayede topluluk ana faaliyetleri buna göre belirlenebilir ve hangi noktalarda ne zaman ekstra bir destek mekanizmasına ihtiyaç duyulacağına karar verilebilir.

  • Program ne zaman başlayacak ve bitecek?
  • Programın ana metrikleri neler?
  • Programda topluluk üyelerinin ana sorumlulukları neler?

gibi sorulara yanıt aranır.

0. Topluluk organizasyon ihtiyaçlarını belirlemek

Topluluk için hangi platformlar kullanılacak, süreç yönetimi nereden yapılacak, iletişim için hangi mecralar aktif kullanılabilir? Süreçte karar alma mekanizmaları nasıl olacak? Proje yürütücüleri ve topluluk üyelerinin rol dağılımları nasıl olacak? Proje partnerleri sürece ne şekilde dahil edilecek?

Akademi için Slack kullanmaya karar verdik.

Akademi’nin ilk senesinde 1 milyondan fazla Slack postu paylaşıldı!

1. Topluluk için merak ve keşif noktalarını tasarlamak

Programın ve topluluğun dikkat çekecek yönleri neler? Hedef kitleye nasıl ulaşılır, doğru kişiler nasıl seçilir? gibi temel sorularla başvuru süreci ve seçim sürecini yürütmek gerek.

Google Oyun ve Uygulama Akademisi’ne ilk sene 34 Bin, ikinci sene ise 35 bin kişi başvurdu. Yedeklerle birlikte iki senede toplamda 5000'e yakın genç Akademi’de yer aldı.

Seçim sürecinden sonra topluluğa gelen kişilerin hem topluluğu hem de programı keşfedebilmeleri için kılavuzlar hazırla, yönlendirmeleri eksiksiz yap.

2. Oryantasyon sürecini tasarlamak

Programa seçilen ve sürecin parçası olduğu için heyecan duyan katılımcıları oryantasyon sürecini verimli ve net geçirebilmeleri için etkinlikler ve akışlar planla.

Oryantasyon buluşması, tanışma-networking etkinlikleri, kendilerini tanıtabilecekleri yönergeler ve platformlar sun.

3. Adaptasyon ile aidiyet gelişimlerini destekleyecek faaliyetler

Özel günler, doğum günleri, önemli haberler gibi kitleye uygun içerik ve paylaşım alanları, etkinlikleri düzenle. Bu süreçte takdir ve teşekkürü eksik etme. Yanlarında olduğunu, onların faaliyetlerini sürekli gözlemlediğini hissettir.

Örn: Onların platformdaki paylaşımlarından bazılarını bültene ekleyip onlara teşekkür ediyordum.

4. Birlikte öğrenme ve üretme alanları yaratmak

Bizim programımızda ana amaç; tüm eğitimleri tamamlayıp atölyelere katılmaları ve proje geliştirmeleriydi. Bu nedenle süreçte aldıkları eğitimlerle ilgili paylaşım yapabilmelerini, sorularına yanıt bulabilmelerini ve ürettikleri her şeyi paylaşabilmeleri için gerekli alanları açtık ve inisiyatif alıp kendi etkinliklerini oluşturmaları için onları destekledik. Bu konuda öncü olan ve ilk bayrağı tutan herkesi tebrik edip ön plana çıkardık, diğer katılımcılara da örnek olmaları ve ilham vermeleri için.

Kabul edeyim yaptıkları oyunlardan birinde bana da karakter atamalarını beklemiyordum:)

Oyun ve Uygulama Akademisi için medium kanalı da açtım elbette, deneyimlerini ve öğrenimlerini bu yayına taşıdılar:

5. Ritüeller belirlemek ve onlara bağlı kalmak

Topluluğun beklenti ve ihtiyaçlarına uygun olarak program çerçevesinde ritüeller belirledik. Her topluluğun buna uygun hareket edebilmesi gerçekten çok önemli, ritüeller topluluğu hatırlamalarını ve uyum sağlamalarını kolaylaştırıyor.

Ayda 1 topluluk buluşması yapmak ve onlarla sohbet edip kaynaştırmak. Ya da hafta başında ve sonunda Akademi’de nasıl hissettiklerini emojilerle sormak gibi ritüeller eklenebilir.

6. Mezuniyeti ve sonrasını hazırlamak

Mezuniyetin ne zaman nasıl olacağını, kimlerin mezun olabileceğini ve mezuniyetten sonra nerede nasıl kalacaklarını, hangi imkanlardan faydalanmaya devam edeceklerini tasarlıyoruz.

Mezun bursiyerlerimiz arasında her 3 kişiden 1’i oyun geliştirici, uygulama geliştirici, oyun tasarımcısı, teknoloji girişimcisi, proje yöneticisi gibi pozisyonlarda teknoloji sektöründe işlere yerleşti. Tüm bursiyer hikayelerimize bu linkten ulaşabilirsiniz.

Şu anda mezunlar sürecini tasarlarken yeni gelen bursiyerlerimizin bu deneyimi yaşamaya başlaması beni gerçekten çok mutlu ediyor!

İki senede gençler için Melike Hanım, Melike Abla, Melike Hoca ve sonunda Akademi Hanım oldum iyi mi?:)

Bu yazı özetin özeti oldu farkındayım ama temel konulara değinmek istedim. Ben de bu güzel ve keyifli deneyimin ardından farklı konsept ve içeriklerde toplulukları tasarlamaya ve geliştirmeye devam ediyorum. Farklı deneyim ve öğrenimlerle yeniden görüşmek dileğiyle.

Soru, öneri ve diğer her şey için adresim belli: melike.hamus@gmail.com

Sevgiyle, umutla, şiirle kalın.

hamuş Melike

“Neyi bilmediğimi bilmiyorum.”

Kırmızı Kaplumbağam Mercimek ve Ben, Momo. Eylül 2019

Yazıyı beğendiyseniz alkış atarak ve paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. (Maksimum 50'ye kadar alkış atılabildiğini biliyor muydunuz?)

Yorum yaparak bana geri bildirimlerde bulunmanızsa beni gerçekten çok mutlu ediyor.

Ayrıca bana hamusmelike sosyal medya hesaplarımdan veya melike.hamus@gmail.com mail hesabımdan her zaman ulaşabilirsiniz.

Diğer içeriklerime göz atmak isterseniz:

--

--

Hamuş Melike

Kendini ve hayatı anlamak için okuyan, yazan, şiir aşığı bir blogger. Topluluk profesyoneli. https://www.linkedin.com/in/parlakkilic-melike/